Η τεχνολογία είναι παντού στη σημερινή κοινωνία και οι δεξιότητες προγραμματισμού θεωρούνται μεταξύ των βασικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων του 21ου αιώνα.

Η τεχνητή νοημοσύνη, όλες οι εφαρμογές για οποιαδήποτε χρήση είτε είναι ένας πλοηγός, είτε μια ηλεκτρική σκούπα ρομπότ, είτε είναι game, είτε παροχής υπηρεσιών, είτε αγορές προϊόντων, είτε για διασκέδαση, είτε εργαλεία εργασίας, είτε για επεξεργασία φωτογραφιών, είτε για δημιουργία video, είτε για online πληρωμές έχουν δημιουργηθεί με κώδικα από προγραμματιστές.

Οι δεξιότητες προγραμματισμού είναι σημαντικές για την εύρεση εργασίας και οδεύουν να γίνουν άμεσα ως τη βασική δεξιότητα για όλους τους εργαζόμενους του 21ου αιώνα. Σε μια εποχή που τα πάντα ψηφιοποιούνται, η γνώση προγραμματισμού είναι προ απαιτούμενη για επαγγελματική σταδιοδρομία, αλλά και προσωπική εξέλιξη.

Δεν είναι μόνο οι επαγγελματίες του κλάδου της πληροφορικής που μπορούν να επωφεληθούν από την εκμάθηση μιας γλώσσας προγραμματισμού. Η γνώση προγραμματισμού μπορεί να βοηθήσει οποιονδήποτε και οι βασικές δεξιότητες προγραμματισμού δίνουν  πλεονέκτημα στην ανταγωνιστική αγορά εργασίας.  Στο άμεσο μέλλον η πλειονότητα των επαγγελμάτων θα χρησιμοποιεί και θα στηρίζεται σε νέες τεχνολογίες. Ήδη επαγγέλματα όπως τραπεζικοί, οικονομολόγοι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, ιατροί, διαφημιστές, έμποροι, κτλ στηρίζονται στην τεχνολογία, άρα και στον προγραμματισμό.  Οι επαγγελματίες θα πρέπει όχι μόνο να τη χειρίζονται αλλά και να την κατανοούν σε βάθος, καθώς και να είναι ικανοί να δημιουργούν νέα εργαλεία με αυτή ή να ολοκληρώσουν σύνθετα project.«Ζούμε σε μια κοινωνία απολύτως εξαρτώμενη από την επιστήμη και την τεχνολογία, όπου σχεδόν κανένας δεν ξέρει τίποτα για την επιστήμη και την τεχνολογία.»
Καρλ Σαγκάν
Αμερικάνος Αστρονόμος

Όλοι μας θα χρησιμοποιούμε περισσότερη τεχνολογία στις πιο απλές και καθημερινές μας δραστηριότητες. Η κατανόηση του κώδικα, δηλαδή πως λειτουργεί και που βασίζεται ότι χρησιμοποιούμε, θα μας βοηθήσει να εκμεταλλευόμαστε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος μας.

“Η εκμάθηση προγραμματισμού, διευρύνει το μυαλό σας και βοηθά την καλύτερη σκέψη, δημιουργεί έναν ευρύτερο τρόπο σκέψης, ο οποίος νομίζω είναι χρήσιμος σε όλους τους τομείς.’’ Bill Gates
Bill Gates
Microsoft

Στο MellonLab έχουμε τη γνώση και την εμπειρία να σας βοηθήσουμε να δημιουργήσετε το προσωπικό σας πλάνο εκμάθησης κώδικα και να πετύχετε τους στόχους σας.

Γιατί να μάθεις προγραμματισμό;

1.      Ο προγραμματισμός είναι η γλώσσα του μέλλοντος.

2.      Σε μαθαίνει να μαθαίνεις.  Η εκμάθηση προγραμματισμού είναι στην ουσία η κατανόηση πως δουλεύουμε μεθοδικά.

3.      Θα αναπτύξεις κριτική σκέψη, καθώς ο προγραμματισμός εξασκεί τον εγκέφαλο να σκέφτεται και να επιλύει σύνθετα προβλήματα ακολουθώντας μια λογική σειρά.

4.      Θα δίνεις σημασία στη λεπτομέρεια. Μαθαίνοντας κώδικα εξασκείσαι να εστιάζεις στις λεπτομέρειες.

5.      Θα έχεις τα εργαλεία να σχεδιάσεις και να υλοποιήσεις ότι σκεφτείς.

6.      Θα είσαι πιο ανταγωνιστικός στην αγορά εργασίας.

7.      Η καθημερινή ζωή σου σε ένα τεχνολογικό κόσμο θα είναι πιο εύκολη και ασφαλής!

 

Με ποια γλώσσα προγραμματισμού να ξεκινήσω;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα και το βασικό ερώτημα όσων θέλουν να μάθουν προγραμματισμό είναι με ποια γλώσσα να ξεκινήσουν.  Στον ΜellonLab έχουμε καταρτήσει  ενδεικτικά Μονοπάτια Γνώσης για να σας βοηθήσουμε να πάρετε τη σωστή απόφαση και να πετύχετε τους στόχους σας.

Μαθητές που  ξεκινούν τον προγραμματισμό σε ηλικία 7+

 1. Apple Playground
 2. Scratch 3

Μαθητές που ξεκινούν τον προγραμματισμό σε ηλικία 10 +

 1. Scratch 3
 2. Scratch 3 to python
 3. Apple Playground +

Μαθητές που ξεκινούν τον προγραμματισμό σε ηλικία 14 +

 1. Python from Zero to Hero
 2. Java
 3. Apple Swift
 4. C#

Προγράμματα ενηλίκων.

 1. Java
 2. C#
 3. Python
 4. Apple Swift